ErdoÄŸan’dan Ä°dlib için ateÅŸkes önerisi

ErdoÄŸan’dan Ä°dlib için ateÅŸkes önerisi

Eylül 7, 2018 0 Yazar: admin
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin’in katıldığı “Suriye” için  Ä°ran’ın baÅŸkenti Tahran’a yapılan “Üçlü Zirve” görüşmeleri sona erdi.

Görüşme sonrası ilk açıklama Ruhani’den geldi.

 

İşte satırbaşları;

‘BirleÅŸmiÅŸ Milletler çabası teröristle mücadele ve insan yardımları askerlerin Suriye’den çıkması yönündedir. Yabancılara müdehaleden uzak durulmalıdır. Suriye’nin yok edilmesi için silah aktarımı yalnıştır. Ä°ster teröris ÅŸeklinde olsun. Dünya özellikle bizim bölge dış müdehale hükümetlerin tek yönlü müdahalesi yüzünden çok insan hayatını kaybetmiÅŸtir. Terörismiz yok olması tek başına Suriye ve bölgedeki kriz yaÅŸayan diÄŸer ülkelerde istikrarın sürmesini garantileyemez. Diyalog gelecek için güvenilir bir nokta olabilir…  Her müzakerede saygı ön planda olmalıdır. Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyulmalıdır. Teterözmle mücadele devam etmelidir. Suriye’de ABD’nin kanunsuz müdahalesi son bulmalıdır… [Haber görseli]  

Putin’in görüşme sonrası açıklamalarından satır baÅŸları şöyle; 

Åžam’da kabul merkezi var. Ãœrdün ve Lübnan sınırlarında geçiÅŸ merkezleri kuruladu. Rusya Suriye’nin insanlarına düzenli olarak yardım yolluyor. Yardımlarımızı arttırmamız gerekiyor. Rusya, Ä°ran ve Turkiye’nin görüşmeleri sonrası yararlı kararlar alındı. Ve bu kararlar Suriye’ye katkı saÄŸlayacaktır.

ErdoÄŸan’ın açıklamalarından satırbaÅŸları şöyle;

Dünya bizi sabırsızlıkla bekliyor. Kendi askerimizin canı pahasına Suriye’de güvenirliliÄŸi saÄŸladık. Bugün gerginliÄŸi azaltma bölgelerinden sadece Ä°dlib kaldı. Muhalefet bu konuda aldatıldığını düşünüyor. Bu sürecin çok rizkli bir yere geldiÄŸini görüyoruz. Ä°dlib bizim milli güvenliÄŸimiz için de hayati öneme sahiptir. 12 gözlem noktasının Ä°dlib halkına güvence vermiÅŸ olmasından memnunuz. Esad rejiminin kendi halkına yapılan zulmü haklı göremeyiz…  Türkiye 4,5 milyon mülteciyi ağırlama kapasitesini doldurmuÅŸtur…  Astana’nın güvenliÄŸinin sınanacağı son günlerdir. Türkiye’nin bu konudaki kararlılığının doÄŸru anlaşılmasını rica ediyorum. KardeÅŸimiz olarak gördüğümüz Suriye konusunda tavrımız bellidir. Bu zirveden kamuoyuna bu mesaj verilmelidir.  Dünya gözünü buraya çevirmiÅŸken Fıratt’ın doÄŸusunda istemediÄŸimiz durumlar yaÅŸanıyor. DEAÅž tehdidi Amerika’nın bu bölgede baÅŸka bir terör bölgelsini desteklemesinden rahatsısız. Amerika’nın silah dolu tırları göndermesi o terör örgütünün güçlenmesini saÄŸlamıştır. Åžartların saÄŸlanmasına önem veriyoruz. Ãœlkenin yeniden inÅŸaası ele alınmalıdır.

“Kimyasal silahlarla ilgili tavırlar koyuyoruz, doÄŸrudur, yerindedir”

Geri dönüş süreci BirleÅŸmiÅŸ Milletler gözetiminde olması önemlidir. Kimyasal silahların yasaklanması 1915 yılında imzalandı. Bununla ilgili tavırlar koyuyoruzç Fakat öldürülenlerin sayısında 2 bin 3 bin görüyoruz. Konveksiyonel silahlarda 10 bini görüyoruz. Neticesi ölüm olduktan sonra silahın hangisi olduÄŸu ne farkeder. BM güvenlik konseyinde de neticesini net haline getirecektir. Bu zirveden çıkacak sonuçların Suriye halkı için güzel olacağını düşünüyorum. Bundan sonraki görüşme Rusya’da olacak. Oradan daha da olumlu sonuçlarla döneceÄŸimi umuyorum. Ruhani’nin kapanış konuÅŸması şöyle oldu; Medyada barış ve güvenlik saÄŸlanması olmuÅŸtur. Bu önemli amaçtır. Suriye milleti ve ordusu için çok önemli adımları atıldı. Terörist ve bu gurupları yaratan ülkeler bugün onları yönetme kabiliyetlerini kaybetmiÅŸler. Teröris grupları destekleyerek amaçlarına ulaÅŸamayacaklar. Bölgemizde halkın tamamı umutla ve problemleri aÅŸabileceklerini düşünüyorlar. Uçurumun kenarında olan ülke umut bekliyor. Ä°ki önemli sorunumuz var. Suriye’deki diÄŸer amaçlarımıza yönelmemiz lazım. Huzur ve Demokrasiyi saÄŸlamamız lazım. Her zirveden sonra umarım görüşmelerimiz sonrası huzurumuz devam eder.  Ä°dlib ve Fırat’ın doÄŸusu sorununu çözebiliriz.  ErdoÄŸan ve Putin’in eklemek istediÄŸi bir ÅŸey yoksa bildiriyi yayınlayacağız.

ErdoÄŸan’dan ateÅŸkes önerisi- Putin geri adım atmadı

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, zirvede onaylanan 12 maddelik Tahran Sonuç Bildirgesi’nin 3. maddesine “AteÅŸkes” ifadesinin eklenmesi talebinde bulundu. ErdoÄŸan ve Putin’in ‘ateÅŸkes’ polemiÄŸi görüşmeye damga vurdu. Ä°ÅŸte o diyalog

ErdoÄŸan

: Ä°dlib’deki bombardımanların artık bir ateÅŸkese adım atılmasında fayda var. Halk korku içinde. Göç, iltica baÅŸladı. Bizim sınırlara doÄŸru geliyorlar. AteÅŸkes yapılması bu zirvenin de zaferi olacaktır diye düşünüyorum. Sözlerimi noklamış oldum. 

Putin:

Esad kendi görevlerini yerine getirdi. Muhalefetin kendi payına düşeni yerine getirmesi gerekiyor. Listelerini verdiler. Askerler arasın koordinasyonların arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Biz İdlib bölgesinde durumu ele aldık. Şu anda masada silahlı muhalifler yok. Mevcut ilkeleri esas alarak bu şekilde hareket ediyoruz. Bu iyi olurdu, fakat biz onların yerine konuşamıyoruz. DEAŞ’ın teröristlerine saldırıları keseceklerine, silahları bırakacaklarına da onlar adına konuşamayız. Elbette haklısınız, bazı formüller muğlak. Üçümüz bunları yapmalıyız. Tahran bildiridi başkanlar tarafından onaylandı.  [Haber görseli]