Her daireye otopark zorunluluÄŸu 15 Eylül’de baÅŸlayacak

Her daireye otopark zorunluluÄŸu 15 Eylül’de baÅŸlayacak

Eylül 7, 2018 0 Yazar: admin
Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, yürürlük baÅŸlangıç tarihi 1 Ocak 2019 olarak belirlenen Otopark YönetmeliÄŸi’nde yapılan düzenlemeyle bu tarih 15 Eylül’e alındı. Buna göre, Otopark YönetmeliÄŸi ile halen “her 3 daireye 1 otopark” zorunluluÄŸu, “her 1 daireye 1 otopark” olarak revize edilirken, belediyelerin bu sayıyı artırabilmelerine de imkan saÄŸlandı. Yönetmelikle her otopark yerinin, belediyelerce bu yönde karar alınması halinde, ait olduÄŸu bağımsız bölümün eklentisi olarak tapuda belirtilebilmesi imkanı da getiriliyor. Ä°mar YönetmeliÄŸi’nde yapılan düzenleme ile yine yönetmelikte yer alan bir diÄŸer yenilik ise su basman kotu +1,20 metre altında yapılacak olan ve bina ihtiyacının 2 katı kadar otopark alanı emsal hesabı dışında tutulması olarak belirlendi. Bu sayede Bakanlıkça bina bahçelerinin otopark olarak kullanımının azaltılması hedeflendi. Tamamen gömülü bodrum katlarda yer alan ve açığa çıkamayan otoparklar ise alan sınırı olmadan tamamen emsal harici tutulacak. Yönetmelikle zeminin altında kalmak kaydıyla yan ve arka bahçelerin tamamının altı, ön bahçenin ise yola 3 metre kalana kadar altı tamamen otopark yapılabilir hale getirilecek. Ön bahçe geniÅŸliÄŸi en az 7 metre olan parsellerde ise binaya en az 2 metre mesafe bırakmak kaydıyla ön bahçede açık otopark yapılabilecek. KomÅŸu iki parselin anlaÅŸması ve tapuya ÅŸerh düşülmesi halinde ise aradaki duvar kaldırılarak bu alan geçiÅŸ yolu olarak düzenlenmek kaydıyla komÅŸu bina bahçeleri de ortak otopark olarak düzenlenebilecek. Yönetmelikle ayrıca parselin arka bahçelerinde mekanik otopark yapma imkanı getirilecek. Ayrıca bugün yapılan bir deÄŸiÅŸiklikle de cephesi 9 metreden veya alanı 250 metrekareden küçük olan, mimari ve alan yetersizliÄŸi nedenleriyle kısmen otopark yapılabilen parsellerde, otopark ihtiyacının en az yarısının parselinde karşılanabilmesi halinde konut için gereken asgari otopark ihtiyacı yüzde 50 oranında azaltılabilecek.

PARSELÄ°NDE OTOPARK YAPILAMAYAN DURUMLAR SINIRLANDIRILDI

Yönetmelikle parselinde otopark yapılamayan durumlar sınırlandırılıyor. Mekanik ve otomatik park sistemleri de kullanılmasına raÄŸmen yine de otopark teÅŸkil edilemeyen yapılar ile tarihi binalar ve cephesi çok dar olup asgari otopark alanı teÅŸkil edilemeyen yapılar haricindeki tüm binalarda da otopark yapılması zorunlu hale geldi. Öte yandan, otopark teÅŸkil edilemeyen bu binalarda ise yürüyüş mesafesindeki baÅŸka bir otoparktan yer gösterilmesi ve tapuya ÅŸerh edilmesi de zorunlu tutulan yönetmelikle otopark teÅŸkil edilememesi nedeniyle otopark bedeli alınan parsellere de mutlak suretle binanın iskanından önce otopark yapılması zorunluluÄŸu getirildi. Bu sayede otopark bedeli ödeyip, otopark yapımından imtina edilmesinin de önüne geçilmiÅŸ oldu. Ayrıca, yönetmeliÄŸin yürürlüğe girmesiyle otopark teÅŸkil edilememesi nedeniyle alınan otopark bedelinin yüzde 25’inin peÅŸin ödenip, ruhsat alınması uygulaması da terk ediliyor. Düzenlemeyle bu bedelin tamamının ruhsat alınmadan önce tahsil edilmesi gerekiyor. Otopark bedelleri açısından, belediye meclislerince kentin sosyoekonomik durumu gibi kriterlere göre bölgelere ayrılabilmesi ve düşük bölgelerde yüzde 40’a kadar indirim uygulayabilmesi ÅŸartı da yönetmelikteki düzenlemeler arasında yer alıyor. Yönetmelikle ticaret bölgeleri ile ticaretin olduÄŸu konut bölgelerinde otopark yapımını teÅŸvik etmek adına bu alanlarda plan deÄŸiÅŸikliÄŸi olmadan otopark yapılabilmesi de saÄŸlandı. Yapılacak ticari mekanların iÅŸlevine göre gereken otopark yeri ayrılması zorunluluÄŸu da getirildi. Yönetmelikte araç trafiÄŸinin ÅŸehrin merkezine yönlenmesinin engellenmesi adına da düzenlemeler de yer alıyor.

“PARK ET-DEVAM ET”

Bu kapsamda ulaşım ana planlarında ÅŸehrin çeperlerinde ve ana toplu taşıma ve aktarma istasyonlarına yürüme mesafesinde “park et-devam et” otopark yerleri ayrılması zorunluluÄŸu da getiriliyor. Ana arter yolların altına otopark yapılmasına imkan saÄŸlanacak yönetmelikle kamu kurumlarının bahçelerinin altına, gerekli tüm emniyet koÅŸulları saÄŸlanmak, giriÅŸ çıkışı kamu kurumu giriÅŸ çıkışından ayrı olmak ve ilgili kurumdan izin alınmak kaydıyla otopark yapılabilecek. Sanayi tesislerinde, kamu kurum ve kuruluÅŸları, halkın toplu kullanımına açık alışveriÅŸ merkezlerinde, hastanelerde, otellerde, stadyum ve kapalı spor tesislerinde, üniversitelerde ve düğün salonlarında otopark ihtiyacının, mutlak suretle parselinde ya da parselinde otopark teÅŸkilinin mümkün olmaması halinde komÅŸu parselde karşılanması zorunlu hale getirilecek.