Halk sokağa inince devlet jet hızıyla vergiyi sıfırladı.
Ãœrdün’de Geliri 25 Bin Dolardan Az Olan Bir Aile Vergi Ödemeyecek
GeniÅŸ çaplı protestolar sonrası Ãœrdün’de deÄŸiÅŸtirilen vergi yasa tasarısı onaylandı. Yeni tasarıya göre; yıllık geliri 25 bin dolardan az olan bir aile vergiden muaf tutulacak.
GELÄ°RÄ° 24 BÄ°N DOLARDAN AZ OLAN VERGÄ°DEN MUAF OLACAK
Hükümetin taslakta yaptığı deÄŸiÅŸikliklere göre, bankaların vergisinin yüzde 35’ten yüzde 37’ye çıkarıldığı belirtilen açıklamada ÅŸu ifadeler kullanıldı: “Taslaktaki en önemli deÄŸiÅŸiklerden biri de geliri 18 bin dinardan (yaklaşık 25 bin dolar) az olan bir ailenin vergiden muaf tutulması. Bunun yanı sıra geliri yılda 9 bin dinardan (yaklaşık 13 bin dolar) fazla olan bireyler de vergiye tabi olacak.”
Taslağın değişmeden önceki hali, geliri yıllık 17 bin dinar (yaklaşık 24 bin dolar) olan aileden vergi alınmasını öngörüyordu.
PARLAMENTODA TARTIÅžILACAK
Öte yandan Kral Abdullah da deÄŸiÅŸiklik yapılan taslağın, parlamentoda tartışılması yönünde kararname yayımladı. Hükümet tarafından onaylanan yasa tasarısı Kral’ın da talimatıyla ikinci aÅŸama olarak tartışılmak üzere parlamentoya sunuluyor. Son olarak tekrar Kral’ın onayına sunulan yasa tasarısı daha sonra Resmi Gazete’de yayımlanıyor ve 30 gün içinde uygulamaya konuluyor.
HÃœKÃœMET Ä°LE PARLAMENTO KARÅžI KARÅžIYA GELMÄ°ÅžTÄ°
Ãœrdün’de Ömer er-Rezzaz hükümetinin yeniden tartışmaya açtığı “gelir vergisi yasa tasarısı” hükümet ile parlamentoyu karşı karşıya getirmiÅŸti. BaÅŸbakan Yardımcısı Recai el-MaÅŸer de katıldığı bir televizyon programında, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) gelir vergisi yasa tasarısının ÅŸu anki haliyle kabul edilmesi için hükümetten parlamento onayı istediÄŸini söylemiÅŸti.
MaÅŸer’in sözleri Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Atıf et-Taravne’nin tepkisini çekmiÅŸ, Taravne yaptığı yazılı açıklamada, “Parlamento, IMF’den talimat ve emir almaz; vergi yasa tasarısında yapılacak deÄŸiÅŸikliklerde sadece ulusal çıkarları dikkate alır.” ifadelerini kullanmıştı.
NE OLMUÅžTU?
Ãœrdün kamuoyunda IMF’nin diktesi olarak görülen gelir vergisi yasa tasarısı ilk olarak mayıs ayında önceki hükümet tarafından Temsilciler Meclisi’ne sevk edilmiÅŸti.
Ancak tepkilerin artması ve geniÅŸ çaplı protestolar üzerine BaÅŸbakan Hani el-Mulki istifa etmiÅŸ, Ömer er-Rezzaz’ın yeni hükümeti kurmasının ardından da tasarı geri çekilmiÅŸti.
IMF, Ürdün hükümetinden 100 milyon dinara (yaklaşık 141 milyon dolar) ulaşan vergi kaçakçılığına çare bulması ve 180 milyon dinarlık (253,8 milyon dolar) vergi tahsilatı yapması talebinde bulunuyor.