Dövizle Askerlik başvuruları başladı
Son dakika! Milli Savunma Bakanlığı, dövizle askerlik başvurularının başladığını açıkladı.
Milli Savunma Bakanlığınca, dövizle askerlik baÅŸvurularının baÅŸladığı açıklandı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, yabancı ülkelerde yaÅŸayan yükümlülerin dövizle askerlik hizmeti uygulamasından yararlanma ÅŸartlarından birisi olan “uzaktan eÄŸitim” ile ilgili internet sitesi 11 Aralık 2018 tarihinde hizmete açıldı.
DÖVİZLE ASKERLİK UZAKTAN EĞİTİMİNE NASIL BAŞVURULUR?
Dövizle askerlik hizmetinden faydalanacaklar https://dovizle.msb.gov.tr adresinden “T.C. MÄ°LLÃŽ SAVUNMA BAKANLIÄžI DÖVÄ°ZLE ASKERLÄ°K UZAKTAN EĞİTÄ°M PORTALI” adlı internet sitesine giriÅŸ yapabilecek.
Bu siteye girerek uzaktan eğitim programını tamamlayanlar; kanunda belirtilen belgelerle birlikte bağlı bulundukları konsolosluk ve/veya Büyükelçiliklere müracaat ederek dövizle askerlik hizmetini tamamlamış olacak.
DÖVİZLE ASKERLİK NEDİR?
Türkiye dışında bulunan, yaşayan, çalışan veya gemi adamı tarzında görevde çalışarak koşullara sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 38 yaşını tamamlamadan evvel bu senenin sonu gelmeden başvurmaları durumunda dövizle askerlik yapabilmektedir. Belirtilen ücreti yatırmaları durumunda askerlik vazifelerini bitirmiş sayılacaktır. Dövizle askerlik, sadece yurt dışında oturum ve çalışma vizesi olarak yaşayan ve çalışan kişilerin yararlanabileceği bir hizmettir.
DÖVİZLE ASKERLİK ŞARTLARI NELER?
Öncelikle, yurt dışında oturma veya çalışma izni ile işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu statülerinden birine sahip olmak veya yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde çalışıyor olmak gereklidir. Diğer bir deyişle, yurt dışında oturuma ya da çalışma izni veya gemi adamı statüsü olmayan, bu izinlerin süresi biten ya da yasal olmayan yollarla yurt dışında bulunan vatandaşlarımız bu haktan yararlanamayacaklardır.
Ayrıca, dövizle askerlik hizmeti dışında diÄŸer askerlik hizmet ÅŸekillerinden biri ile silahaltına alınmamış olmak gerekmektedir. Yurt dışında 3 yıl süreyle çalışmış olmak da ÅŸartların arasındadır. Bu süre hesaplanırken Türkiye’de çalışılan süreler hesaba katılmazken, iÅŸsizlik maaşı alınan, kısa süreli veya geçici iÅŸlerde çalışılan ve gayrimenkul veya nakdi faiz geliri ile geçinilen süreler çalışma süresine dahil edilmektedir. KiÅŸiler çifte vatandaÅŸ dahi olsalar 3 yıllık yurt dışında çalışma süresini doldurmuÅŸ olmaları aranmaktadır.