Dövizdeki dalgalanma asgari ücretliyi vurdu!

Dövizdeki dalgalanma asgari ücretliyi vurdu!

Ekim 8, 2018 0 Yazar: admin

Türkiye’de Asgari Ãœcret Artık Avrupa’nın En Düşükleri Arasında

Türk Lirası’nın deÄŸer kaybıyla birlikte bu yıl asgari ücretin alım gücünde de önemli bir azalma oldu. Asgari ücret neredeyse tüm AB ülkelerinin altına gerileyerek, bir zamanlar iki katına yaklaÅŸtığı Sırbistan, KaradaÄŸ, Arnavutluk gibi ülkelerin seviyesine düştü.

Türk Lirası’nın deÄŸer kaybıyla birlikte bu yıl asgari ücretin alım gücünde de önemli bir azalma oldu. 2018 yılı başında 1404 liradan 1603 liraya çıkarılan net asgari ücretle 353 euro almak mümkündü. Bahar aylarından itibaren TL’nin deÄŸer kaybetmeye baÅŸlamasıyla bu miktar 197 euroya kadar geriledi.

Türk Lirası’nın en düşük seviyesinden bir miktar yükselmesi ile birlikte 4 Ekim 2018 itibarıyla asgari ücretin euro karşılığı 225 euro oldu. Fakat bu miktar, asgari ücretin euro bazında zirve yaptığı 2016 yılının yüzde 45 gerisinde.

2016’da aylık brüt asgari ücretle 518 euro almak mümkündü. 4 Ekim 2018 kuruyla aynı miktarda euro alabilmek için brüt asgari ücretin 3682 TL olması gerekiyor. Ancak brüt asgari ücret aylık 2029 TL ile bu oranın çok gerisinde.

4 KİŞİLİK BİR AİLE AÇ KALMAMAK İÇİN 1800 TL KAZANMASI GEREK

Kocaeli Ãœniversitesi Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler Fakültesi’nde endüstri iliÅŸkileri, emek tarihi ve çalışma hukuku üzerine çalışmalar yürüten Doç. Dr. Aziz Çelik’e göre 2018 asgari ücreti TL’nin deÄŸer kaybından önce bile dört kiÅŸilik bir ailenin açlık sınırının altındaydı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-Ä°ÅŸ) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DÄ°SK) ayrı ayrı yaptığı hesaplamalara göre AÄŸustos 2018 itibarıyla dört kiÅŸilik bir ailenin aç kalmamak için 1800, yoksulluk yaÅŸamamak içinse 6000 TL kazanması gerekiyor

ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜ ENFLASYON KARŞISINDA GERİLEDİ

Çelik, 2018’de asgari ücrette yaÅŸanan erimenin yüksek olduÄŸunu söylüyor:

“Asgari ücretin alım gücü enflasyon karşısında ciddi oranda gerilemiÅŸtir. Asgari ücret 2018 yılında yüzde 14 oranında artırılmıştı. 2018 yıl sonu enflasyon yüzde 20-25 bandında beklenmektedir. Bu durum asgari ücretin en az 10 puan gerilemesi anlamına gelmektedir. Ayrıca 2018 yılı büyüme oranlarının da asgari ücrete yansıtılmamış olduÄŸu düşünülecek olursa asgari ücretteki göreli kaybın çok daha yüksek olduÄŸu görülecektir.”

“İŞÇİ BÃœTÇESÄ°NDE AYLIK 700 TL AÇIK VAR”

Türk-Ä°ÅŸ Danışmanı Enis BaÄŸdadioÄŸlu, asgari ücretli işçilerin bütçesinde ortalama aylık 700 lira açık oluÅŸtuÄŸunu, faizdeki artışla birlikte borçlanma maliyetinin de arttığını, bunun “işçileri çifte kıskaç altına aldığını” söylüyor.

Aziz Çelik, bu nedenle asgari ücrete yıl sonunda enflasyondan düşük zam beklemediğini belirtiyor.

Hükümetin yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 20’den fazla olduÄŸu ve eylül itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 25’e yaklaÅŸtığı göz önünde bulundurulduÄŸunda, bu beklenti en az yüzde 20’lik bir asgari ücret zammına tekabül ediyor.

BaÄŸdadioÄŸlu ise “Talebimiz asgari ücretin bir an önce 2 bin liraya çıkarılması, komisyonun asgari ücret zammı pazarlığını 2 bin TL üzerinden yapmalı” diyor.

YÃœKSEK ORANDA ARTIÅž BEKLENÄ°YOR

Asgari ücret zammının belirlenmesinden yaklaşık 3 ay sonra yerel seçimlerin yapılacak olması bu sefer işçilerin elini güçlendirebilir. 2017 sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı bir araÅŸtırmaya göre Türkiye’de çalışanların yüzde 40,3’ünü asgari ücretli çalışanlar oluÅŸturuyor. O dönemde bu sayı 5,8 milyon kiÅŸiye denkti. Bu kiÅŸilerin gelirlerine muhtaç olan aileleri de hesaba katınca yerel seçim sonuçlarına etki edebilecek büyüklükte bir nüfus ortaya çıkıyor.

Türk-İş Danışmanı Bağdadioğlu, yerel seçimin pazarlık sırasında ellerini güçlendireceğini, önceki yıllarda da benzer örnekler yaşandığını belirtiyor.

Dr. Aziz Çelik de “Benzer ÅŸekilde hükümet 1 Kasım 2015 seçimlerinde istemeden de olsa -sendikaların, kamuoyunun ve muhalefet partilerinin basıncı altında- asgari ücreti yüzde 30 oranına artırmıştı” diyerek bu sefer de yüksek oranda bir artış olacağını düşündüğünü söylüyor.

YÃœKSEK ZAM Ä°ÅžVERENLERÄ° NASIL ETKÄ°LER?

Çelik bu artışın işverenleri zorlayacağına yönelik endişelere ise şöyle yanıt veriyor:

“Asgari ücret artışı genel ücret seviyesini artıran, alım gücünü artıran bir etki yaratır. Dolayısıyla asgari ücret artışı talep olarak tekrar ekonomiye geri dönecektir. Bu nedenle piyasası canlandırıcı bir etkisi olacaktır. Asgari ücret artışının kısa vadede yaratabileceÄŸi mikro ekonomik etkiden daha çok makro ekonomik etkisine odaklanmak gerekir. Krizde temel sorunlardan biri alım gücünün düşmesi nedeniyle talebin düşmesidir. Alım gücünü güçlendirici politikalar ekonomiyi de canlandıracaktır. Dolaysıyla krize karşı talep yönlü, alım gücünü koruyan ve artıran politikalarla da mücadele etmek mümkündür. Bu noktada bir iktisadi paradigma deÄŸiÅŸikliÄŸine ihtiyaç var. Arz yönlü politikalar yerine talep yönlü politikaları benimsemek ve ücretlerin alım gücünü koruyan politikalarla krize karşı mücadele etmek mümkündür.”

DÜŞÜK ZAM TALEBİ KABUL EDİLEMEZ

Türk-İş Danışmanı Enis Bağdadioğlu da işverenlerin komisyona düşük zam talebiyle geleceğini düşündüklerini, fakat bunun sürdürülemez olduğunu söylüyor:

“Elektrik, doÄŸalgaz, enerji fiyatları, hammadde giriÅŸleri artıyor. Bunlara karşı hiçbir ÅŸey yapamıyorsun, işçinin geçimini saÄŸlayacak ücret üzerinden pazarlık ediyorsun. Düşük ücret üzerinden rekabeti sürdürmenin imkanı yok, mümkün deÄŸil, insancıl da deÄŸil. İşçilerin insanca yaÅŸayabileceÄŸi bir ücret pazarlık konusu edilemez, asgari ücret felsefesine aykırıdır bu. En temel geçimi karşılamak zorunda olan bir ücret, bunu nasıl pazarlık edersiniz?”

Bağdadioğlu, asgari ücretin yüksek bir oranda artması durumunda şirketlerin işçi çıkarmak zorunda kalacağı yönündeki görüşe ise şöyle yanıt veriyor:

“Asgari ücret dolar bazında Avrupa’nın en düşüğü oldu, ona raÄŸmen işçi çıkartılıyor. Sorunun çözümünü işçide aramayın. Sorunun kaynağı işçi deÄŸil, faturayı işçiye yüklememek lazım.Fedakarlığı fedakarlık yapma gücü olanlar yaparlar. Bu asgari ücretle bir ay geçinmeye çalışın bakalım ne yapacaksınız.”