Bir zamanlar tüm dünyada aranıyordu! Şimdi ithallere karşı korumasız
Ä°thal tütünün kilogram başına uygulanan 0,15 sentlik verginin 1 Ocak’tan itibaren sıfırlanması, yerli ürünü korumasız bıraktı.
Tütün Eksperleri DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Servet Yaprak, Avrupa BirliÄŸi’ne (AB) verilen taahhütler doÄŸrultusunda ithal tütüne kilogram başına uygulanan 0.15 sentlik verginin 1 Ocak’tan itibaren sıfırlanmasıyla, yerli ürünün korumasız kaldığını vurguladı.
‘KORUMA DUVAR OLMADAN DÃœNYAYLA REKABET EDECEK’
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Tütün Eksperleri DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Servet Yaprak, “Artık Türk tütünü koruma duvarı olmaksızın dünyayla rekabet etmek zorunda kalacak” dedi.
VERGİLERDE SÜREKLİ DÜŞÜŞ OLDU
Yerli tütün üretiminin iyileÅŸtirilmesi için 1986’da Tütün Fonu’nun kurulmasıyla, yaprak tütün ithalatında kilogram başına 3 dolar, paket başına da 40 sent vergi alınmaya baÅŸlandı. Ancak tam üyelik müzakereleri sürecinde AB, bu fonu ayrıca vergi olarak niteledi ve hükümetten kaldırılması için taahhüt istedi. Maliye Bakanlığı’nın 2009’da verdiÄŸi takvim doÄŸrultusunda da vergiler sürekli düştü. Kilogram başına 0.15 sentlik vergi de sıfırlandı.
TÃœTÃœN ÃœRETÄ°CÄ° SAYISI %86, TÃœTÃœN ÃœRETÄ°MÄ° %48 AZALDI
Türkiye’de tütün, sözleÅŸmeli üretim modeli ile üretiliyor. 2018 yılında Türkiye genelinde sözleÅŸmeli üretim yapan 56 bin üretici, 943 bin dekar alanda yaklaşık 82 bin 500 ton tütün üretti. SözleÅŸmesiz olarak üretilen ve kayıtlara geçen 11 milyon kilogram (11 bin ton) tütün ile birlikte yurt genelinde toplam tütün rekoltesi 93 bin 500 ton seviyesinde gerçekleÅŸti.