Ä°mzalar atıldı! TSK’nın göz bebeÄŸi Atak, Filipinler yolcusu

Ä°mzalar atıldı! TSK’nın göz bebeÄŸi Atak, Filipinler yolcusu

Aralık 19, 2018 0 Yazar: admin

Türkiye’nin tek seferdeki en büyük savunma sanayi ihracatının gerçekleÅŸtirilmesini saÄŸlayan Atak helikopteri, bu baÅŸarıya Filipinler’i eklemeye hazırlanıyor.

Türkiye ile Filipinler arasında Savunma Sanayisi Ä°ÅŸbirliÄŸi Mutabakat Muhtırası imzalandı. Villamore Hava Ãœssü’nde gerçekleÅŸtirilen törende, muhtıra metnine Filipinler Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Delfin Lorenzana ile Savunma Sanayii BaÅŸkanı Ä°smail Demir imza attı. Söz konusu metnin imzalanmasıyla iki ülke arasında savunma sanayisi alanındaki iÅŸ birliÄŸinin ve ürün satışının önü açılmış oldu.

ATAK HELİKOPTERİ İHRACATININ ÖNÜ AÇILDI

Demir, imza töreninin ardından Lorenzana’ya Atak helikopteri ve MÄ°LGEM korveti, Filipinler Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ltgen Galileo Gerard Kintanar’a da Atak helikopteri maketi hediye etti. Törene, Atak helikopterinin üreticisi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAÅž) Kurumsal Pazarlama ve Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı Tamer Özmen ve ÅŸirket yetkilileri de katıldı. Filipinler hava filosunu Atak helikopteriyle güçlendirmek isterken, atılan imzalarla iki ülke arasında savunma sanayisi alanındaki iÅŸ birliÄŸi ve ürün satışının, dolayısıyla Atak helikopteri ihracatının önü açıldı.

KAPIYI ATAK AÇACAK

Demir, imza töreninin ardından, atılan imzanın savunma sanayisi alanında “devletten devlete” iÅŸ birliÄŸini içerdiÄŸini söyledi. Ä°mzayla birlikte çeÅŸitli platformların Filipinler’de kullanılması, satışı, desteÄŸi ve teknik iÅŸ birliÄŸiyle ilgili bir ufuk açıldığını belirten Demir, şöyle konuÅŸtu:

“Åžu anda birçok proje oluÅŸturuluyor. GeçmiÅŸte tabanca, mühimmat satışları yapılmış, devam ediyor. Ä°laveten gece görüş dürbünü ve satışları da olmuÅŸ ve sürüyor. Daha büyük boyutta Atak helikopteri, insansız hava araçları, MÄ°LGEM ve bot gibi deniz araçlarımız gündemde. Ziyaretimiz ve görüşmemizde Atak helikopteri öne çıkmış olsa da konu sadece Atak deÄŸil, hava, deniz platformları, kara platformlarında tanklar, orta sınıf tanklar, zırhlı araç modernizasyonları, atış platformları gibi birçok konu masada. Bunların sırayla gündeme alınması önemli. Bugünkü gündemin yoÄŸunluÄŸu Atak helikopteri ama diÄŸerleri de sırada. EÄŸitim uçaklarımız, insansız hava araçlarımız, genel maksat helikopterlerimiz, hepsini geniÅŸ ÅŸekilde konuÅŸmaya fırsatımız olacak.”

ANAHTAR UNSURLAR

Demir, Filipinler ile kurulan iliÅŸkideki anahtar unsurların teknolojik iÅŸ birliÄŸi ve yerel kabiliyet geliÅŸtirme olduÄŸunu bildirdi. Türkiye’nin bu konulardaki tecrübesine iÅŸaret eden Demir, “Uyguladığımız savunma sanayisi politikaları ilgi çekiyor. Çünkü bu ülkeler Türkiye’nin nasıl bir model uyguladığını, bugünlere nasıl geldiÄŸini merak ediyorlar. Ãœrünlerin kendisi kadar, bakanlıklar seviyesinde yaptığımız görüşmelerde bu da merak ediliyor. Bu unsurları da gündeme alıp, kendileriyle paylaşıyoruz, paylaÅŸacağız.” dedi.

“Ä°VME YAKALAYACAÄžIMIZI SÖYLÃœYORDUK”

“Atılan imzanın ilk somut sonucunun Atak ihracatıyla mı görüleceÄŸi” sorusuna Demir, “Ä°nÅŸallah onu bekliyoruz. Gece görüş dürbünü, niÅŸangahlar, tabancalar konusunda süren iliÅŸkiler var, bunların oluÅŸturduÄŸu güzel bir atmosfer bulunuyor. Bunun devamı da gelecek.” diye konuÅŸtu.

Gece görüşü ve niÅŸangahlar konusunda kurulan iliÅŸki doÄŸrultusunda Filipinler’de yerel destek mekanizması kurulmasının çok olumlu karşılandığını vurgulayan Demir, ÅŸunları kaydetti: “Ä°nÅŸallah Atak bunun bir sonraki adımı olur, sayı da giderek artar. Çünkü ürünümüze güveniyoruz. Dünya platformlarında performansıyla göz dolduran bir helikopter olduÄŸu için bu kadar ilgi çekiyor, rakiplerinin önüne geçebiliyor. DiÄŸer ürünlerimiz de hem harekat alanında kullanıldıkça hem de performansları görüldükçe daha fazla ilgi çekecek diye bekliyoruz. Savunma sanayisinin ihracatı anlamında platformların piyasaya çıkması, performanslarını göstermesiyle beraber bir ivme yakalayacağımızı hep söylüyorduk. Bu ivmeyi yakalamak üzereyiz diye düşünüyoruz.”

Filipinler ile Atak konusundaki görüşmelerin geldiÄŸi noktaya iliÅŸkin de bilgi veren Demir, “Opsiyon daha önemli bizim için. Ä°lk gelen sayı çok büyük deÄŸil, 10’un biraz altında. 10’un çok üstünde de bir opsiyon var.” ifadesini kullandı.

Ä°HRACAT ÅžAMPÄ°YONU ATAK

TUSAŞ, yıl içinde Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı ile 30 Atak helikopterinin satışı için sözleşme imzalamıştı. Bu sözleşmeyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin tek seferde yapılan en büyük savunma sanayisi ihracatı da gerçekleştirilmişti.