Tıp dünyasında devrim! Artık Türkiye’de üretilecek

Tıp dünyasında devrim! Artık Türkiye’de üretilecek

Aralık 10, 2018 0 Yazar: admin

Ankara’da Kurulacak Tesisle Kalp Kapakları ve Biyolojik Greftler Artık Türkiye’de Ãœretilecek

Ankara’da 70 milyon lira maliyetle kurulacak tesisle özellikle ortopedi-travmatoloji, beyin-omurilik cerrahisi, kalp-damar cerrahisi alanlarında sıklıkla kullanılan kalp kapakları ve biyolojik greftlerinin üretimine baÅŸlanacak.

Türkiye, tamamı ithal edilen, özellikle ortopedi-travmatoloji, beyin-omurilik cerrahisi, kalp-damar cerrahisi alanlarında sıklıkla kullanılan kalp kapakları ve biyolojik greftlerinin üretimine baÅŸlıyor. BaÅŸkentte 70 milyon lira maliyet ile kurulacak tesiste yerli ırk geliÅŸtirilecek, domuz yerine helal kesim olan dana ve koyun tercih edilecek. RD Global Yönetim Kurulu BaÅŸkanı RaÅŸit Dinç,” Ankara’da kuracağımız tesis ile ülkemizin bu alandaki 200 milyon dolarlık ihtiyacını karşılamış olacağız” dedi.

Özellikle diş hekimliği, ortopedi-travmatoloji, beyin ve omurilik cerrahisi, kalp ve damar cerrahisi alanlarında sıklıkla kullanılan bu ürün dünya genelinde sadece bir kaç ülkede üretiliyor. Yeni Zelanda ve Avustralya menşeli kemikler yüksek teknolojik işlemlerden geçirilerek Hollanda başta olmak üzere Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde üretiliyor.

Türkiye Biyolojik greft, bio malzemeden üretilmiÅŸ doku, bio malzemeden üretilmiÅŸ kalp kapakçığı, valfler ve ilaç sektöründe kullandığı hayvansal ham madde ihtiyacının yüzde 100’ünü ithal ediyor. Ä°thal edilen Biyolojik greft, implant edilebilen bio malzemeden üretilmiÅŸ dokular, bio malzemeden üretilmiÅŸ kalp kapakçığı, kemik tozu gibi implant edilebilen valfler ve ilaç sektörü için hayvansal ham madde, vücuda yerleÅŸtirilen biyo-malzemeden üretilmiÅŸ dokuları Sosyal Güvenlik Kurumu yurt dışından satın alıyor.

70 MÄ°LYON LÄ°RA MALÄ°YET Ä°LE KURULACAK

RD Global Yönetim Kurulu BaÅŸkanı RaÅŸit Dinç yaptığı açıklamada; piyasaya arz edilen ürünleri yerli ve milli olarak üstelik domuzdan deÄŸil, dana ve koyundan steril ÅŸartlarda üretmek için baÅŸkentte 70 milyon liraya mal olacak tesis kuracaklarını duyurdu. BaÅŸlangıç olarak 500 hayvanlık bir çiftlik inÅŸa edileceÄŸi bilgisini paylaÅŸan Dinç, projenin 5. yılında ise kapasitenin 5 bin hayvana çıkarılacağını belirtti. Dinç açıklamasında “yerli ve milli üretim biyolojik kalp kapakları, bio malzemeden üretilmiÅŸ dokular ve biyolojik greftler ile hem maliyetler ciddi anlamda düşecek hem de sermaye yurt içinde kalarak araÅŸtırma ve geliÅŸtirmeye aktarılacak” dedi.

Ä°LK PROTOTÄ°P 2019 OCAK’TA ÃœRETÄ°LMÄ°Åž OLACAK

2019 Ocak ayı itibari ile prototip biyolojik kalp kapakları, bio malzemeden üretilmiş dokular ve biyolojik greftlerin üretimine başlayacaklarını vurgulayan Dinç; Avrupa, Amerika, Kanada, Avustralya ve Japonya pazarlarında kısa sürede yer almayı hedeflediklerini söyledi.

Son 10 yılda ülkemizde toplam 7 milyar dolarlık bir bio malzemeden üretilmiÅŸ kalp kapakçığı, biyolojik greft, implant edilebilen bio malzemeden üretilmiÅŸ doku, kemik tozu gibi implant edilebilen valfler ve ilaç sektörü için hayvansal ham madde, vücuda yerleÅŸtirilen biyo-malzemeden üretilmiÅŸ doku maliyeti oluÅŸtuÄŸu bilgisini paylaÅŸan Dinç, ülkemizin bunun yüzde 100’ünü yurt dışından ithal ettiÄŸini, yapılan dev yatırım ile Türkiye’nin 200 milyon dolarlık ihtiyacının karşılanacağını dile getirdi. Dinç, 2023’den itibaren Türkiye’nin ihtiyacının tamamının karşılanacağını belirtti.

HAYVANLAR TAMAMEN YERLÄ° VE SAF IRKTAN YETÄ°ÅžTÄ°RÄ°LECEK

Kurulacak tesis içerisinde 24 saat veteriner kontrolü olacağını sözlerine ekleyen Dinç, Hayvanların arındırılmış gıda ve arındırılmış hava ile besleneceÄŸini, tesiste veterinerler ile birlikte kalp damar cerrahlarının, genel cerrahların çalışacağını söyledi. Dinç, “3 yılda ırklar spesifikleÅŸtirilecek. Hayvanların üretimi de özel olacak. En iyi ırk ortaya çıkarılacak. Hayvanlar tamamen yerli ve saf ırktan yetiÅŸtirilecek. Arge çalışmaları için özel sistemler kurulacak. Kesimler de tamamen steril ameliyathanelerde gerçekleÅŸtirecek” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Bir hayvanın en az 4 kuÅŸak gerisinin bilinmesinin gerektiÄŸini söyleyen Dinç, tesiste üretilen hayvanların yağının ise ilaç endüstrisinde kullanılacağını belirtti. Dünyada sadece Yeni Zelanda ve Avustralya’da olan ham maddenin mevcut proje ile Türkiye’de de üretileceÄŸini sözlerine ekleyen Dinç, “Gamma Sterilizasyon Ãœnitesi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile birlikte çalışılarak üretilecek. Türkiye kendi kimyasal Sterilizasyon yöntemini kullanacak” diye konuÅŸtu.

“ÃœLKEMÄ°Z TÃœRK GREFTÄ° Ä°LE MARKA HALÄ°NE GELECEK”

Proje ile ülke kaynaklarının sınırları içerisinde kalacağını sözlerine ekleyen Dinç açıklamasına şöyle devam etti:

“Ä°thalatı önleyerek aynı zamanda ihracat yaparak katma deÄŸerli ürün üretilecektir. Dünyadaki diÄŸer biyolojik kalp kapakları ve biyolojik dokular, biyolojik greft, gibi domuz kaynaklı ürünler yerine daha yüksek performanslı olduÄŸu kanıtlanan ve manevi deÄŸerlerimize de daha uygun dana ve koyun kaynaklı biyolojik kalp kapakları ve biyolojik greft üretilerek hem vatandaÅŸlarımıza hem de dünya Müslümanlarına güçlü bir alternatif sunulmuÅŸ olacaktır. Ãœlkemiz dünyada Türk grefti ile marka haline gelecektir. Ãœlkemiz dünya genelinde milyarlarca dolar deÄŸerinde olan biyolojik kalp kapakları pastasından ciddi bir pay kapacaktır.”